Др, Јашовић Миливоје





Проф. др Миливоје Јашовић, ро ђен је 07. новембра 1935. године у селу Пепиће - Мурина, у сељачкој породици, у браку између оца Вучка и мајке Иконије - рођене Лекић. Основну школу завршио је у месту рођења. Нижу реалну гимназију у Андријевици, а Вишу реалну гимназију у Иванграду (Беранама) школске 1957/58 године. По завршетку гимназије уписује Пољопривредни факултет у Београду - Земуну и на истом дипломира 1962. године. На кон дипломирања на Пољопривредном факултету, засновао је радни однос у Биотехничком Институту у Пећи, на радном месту асистента за Агрохемију и педологију, где остаје до одслужења војног рока. По повратку са одслужења војног рока, заснива радни однос у Пољопривредној станици у Пећи на радном месту шефа одсека за биљну производњу и агрохемију. 1965. године на Пољопривредном факултету у Београду уписује постдипломске студије на смеру Организација и економика пољопривредне производње и прехрамбене индустрије, гдје 1970. године брани магистарски рад, а докторску дисертацију на истом смеру 1975. године. У браку са Љубинком Јашовић, рођеном Вучевић, има двоје деце. Пензионисан је 2001. године.
Припајањем Пољопривредне станице у Пећи, Пољопривредно- индустријском комбинату „Пећ“, 1966. године, проф. др Миливоје Јашовић се распоређује на послове у сектору за развој и план ПИК- „Пећ" и то: шеф планском аналитичке службе, директор сектора за развој и план, директор радне заједнице заједничких служби а од 1986.
године, именован је за генералног директора ПИК-а „Пећ“ од 1989. године, за генералног директора (Сложне организације удруженог рада) са 12 основних организација удруженог рада и 4110 запослених радника. Као директор плана и развоја непосредно је учествовао у изградњи значајних објеката: фабрика пива, фабрика слада, фабрика алкохола - шпирита, фабрика сточне хране, погон Ц02 гаса, парни котлови 80 Т/паре/час, наменски магацински простор, савремени раднички ресторан, индустријски водовод капацитета 500/л/сек. Развијена је трговачка мрежа са 52 објекта / 39 продавница, 8 маркета и 3 супермаркета / са представништвом у Београду. Такође је изграђена савремена фарма за мужу крава са 850 музних грла са пратећим подмлатком и фарма затов јунади капацитета 1500/грла у једном турнусу.
Научно истражиачком делатношћу проф др Миливоје Јашовић се бави од 1965. одине, од када је објавио 57 научних радова сам или као коаутор и 270 значајнијих стручних радова. У Биотеничком Институту у Пећи 1972. године, изабран је и реизабран за научног истраживача, 1981. године за вишег научног истраживача и научног саветника 1989. године. На Пољопривредном факултету у Приштини проф др. Миливоје Јашовић је био укључен у процес наставе најпре као предавач од 1978. године у звању доцента, 1983. године као ванредни професор а у звању редовног професора је од 1991. године када је засновао на Пољопривредном факултету у Приштини радни однос на неодређено време. На факултету обавља наставу из предмета Организација и економика пољопривредне производње и прехрамбене индустрије у три смера /ратарски, воћарско виноградарски и сточарски. Оснива катедру на истом предмету и именован је за шефа катедре. На Пољопривредном факултету је именован за директора института, преко кога су се реализовали пројекти намењени развоју пољопривреде. У два узастопна сазива био је биран за председника савета факултета а у више наврата за члана одбора факултета и универзитета у Приштини. од 1993. године, проф др Миливоје Јашовић је био ангажован на Вишој економској школи у Пећи, на предмету Анализа пословања предузећа и Маркетинг. Као професор Пољопривредног факултета, проф др Миливоје Јашовић је написао свој универзитетски уџбеник „Организација и економика пољопривредне производње“ који је био у припреми као и уџбенике из Организације и економике ратарске, воћарско - виноградарске и сточарске производње, који су били у штампи за наставну 2000. годину са проф др Јованом Јовановићем, проф. Миливоје Јашовић је написао нови универзитетски уџбеник истог наслова, а на Вишој економској школи, као аутор уџбеник „Анализа пословања предузећа“ и „Маркетинг“. Радна места која је покривао у привреди и на факултету захтевала су и ангажовање и у другим инсту тицијама на нивоу општине Пећ, АП Косово и Метохија, Републике Србије и СР Југославије, председник извршног одбора Коморе за област пољопривреде и прехрамене индустрије АП Косо- во и Метохија, председник одбора удружења Косовске банке, члан извршног одбора за пољопривреду и прехрамбену индустрију Привредне коморе Југославије, судија поротник у Суду части Привредне коморе Југославије, експерт за екологију и животну средину у Влади СР Југославије и др.










Повратак на ПОЧЕТАК                                                                         Повратак на " ДОКТОРИ НАУКА ИЗ ВАСОЈЕВИЋИМА "                                                                      Повратак на "О ВАСОЈЕВИЋИМА"

Нема коментара:

Постави коментар