Први писани помен Васојевића






Први писани помен Васојевића, иначе, датира из 1444. године. Константин Јиречек, наиме, наводи један документ из тог времена који се чува у Дубровачком архиву. 
Извјесни Брајан Проданић се жали дубровачком суду како му је шездесет горштака: Пипера, Бјелопавлића и Васојевића, напало трговачки караван, убило брата и опљачкало робу. 
Ако се зна да је потребно барем сто година да се неком локалитету или племенској заједници устали име, по неком од истакнутих предака, онда се народно предање да је прапредак Васојевића на ове просторе доселио половином четрнаестог вијека у потпуности потврђује. У народном предању се, иначе, спомиње и Васоје и Васо. 
 По једнима, ријеч је о једној те истој личности, а по другима познатији и млађи Васо је потомак, унук или праунук Васојев. Васојевићи су ту живјели све до седамнаестог вијека, проширујући помало територију на рачун околних племена, а тек тада је кренула њихова експанзија у долину Лима и друге крајеве ван старе постојбине. Куд год су се селили, међутим, љубоморно су чували своје традиције и веома наглашено увијек истицали своје поријекло и коријен, данас разгранат до готово невјероватног броја братстава.   







Повратак на ПОЧЕТАК                                                                                                             Повратак на " О ВАСОЈЕВИЋИМА "

Нема коментара:

Постави коментар