Прапреци и Братства





Васојевићи су највеће српско племе, које је настањено у источном делу Црне Горе, у Лијевој Ријеци и с обије стране Лима све до реке Љешнице, а некада се тај предио звао Стара Србија. Такође Васојевићи су и једно од брдских племена које се заједно са староцрногорским и старохерцеговачким племенима ујединило у јединствену Црну Гору. О њиховом имену и поријеклу постоје двије верзије народног предања. По једној, они су потомци извјесног Васа, сродника Вукана Немањића, који је рођен у Призрену и био војвода у доба цара Душана. Њега је наслиједио син Васојевић Стево, који се помиње у народним пјесмама о боју на Косову под именом Мусић Стеван, и који је био војвода у Сјеници, у Новопазарском Санџаку. После Косовске битке и смрти Васојевић Стевана, Васојевићи су као ускоци кренули у Херцеговину и дошли до Фоче, а одатле скренули на југ, југоисток и исток, и преко Црне Горе дошли на Ножицу у Лијевој Ријеци, где су се настанили. 

По другом предању Васојевићи воде поријекло од Васа, сина херцеговачког краља, који се такође преко Црне Горе доселио из Херцеговине и настанио на Ножици у Лијевој Ријеци.         




 


Повратак на ПОЧЕТАК                                                                                                             Повратак на " О ВАСОЈЕВИЋИМА "

Нема коментара:

Постави коментар