Кнез Никола Милошевић Васојевић





За Николу Милошевића (живио у првој половини деветнаестог вијека) Радомир Губеринић у књизи о њему каже, да је био високи руски официр и војни аташе у Цариграду, главни инжињер Књажевине Србије и први пројектант магистралног пута Београд-Бар, турски генерал, енглески конзул, путописац, пјесник, родословик и картограф, Европљанин са четири држављанства, који је говорио тринаест језика, оснивач и први књаз Књажевина Васојевића. Никола је сам за себе тврдио, да је потомак "Словено-острогорске династије".
Убијен је 1844. године из засједе која му је, изгледа по Његошевом наређењу, припремљена у Загарачу, недалеко од Даниловграда, на путу из Васојевића према Цетињу, камо је ишао на Његошев позив. Његош је, истини за вољу, Николи Милошевићу, чијег се угледа и утицаја у Васојевицима несумњиво плашио, на мјесту његове погибије подигао споменик, али је Његошев наследник, књаз Данило, наредио да се споменик сруши и да не остане трага од њега, чиме је посредно потврдио да је цетињски двор порадио о глави овог гласовитог Васојевића. Споменик је срушен, али му је народ загарачког краја подигао други - мјесто његове погибије се и данас зове Консулов гроб...






Повратак на ПОЧЕТАК                                                                                                             Повратак на " ЗНАМЕНИТЕ ЛИЧНОСТИ ИЗ ВАСОЈЕВИЋА "

Нема коментара:

Постави коментар