Komovi



КОМОВИ





КОМОВИ поред Дурмитора и Проклетија представљају треће најимпресивније горство у Црној Гори. Са врховима који скоро достижу висину од 2500 метара, Комови парају облаке и импресивно доминирају у југоисточном делу Црне Горе. На северозападу Комови су окружени планином Бјеласицом, док их са јужне и југоисточне стране окружују масиви Кучких Планина-Жијова и Проклетија





Комови су по површини коју заузимају релативно мали планински масив, мада гледано по висини њихових врхова спадају међу највише и најимпресивније планине Црне Горе. Масив Комова сачињава неколико врхова, од којих су три најпознатија. Кучки Ком (2487 м) највиши је врх Комова. Добио је име по Кучима према којима позиционо гравитира. Љеворијечки Ком (2469 м) добио је име по Лијевој Реци према којој је окренут, да би преостали трећи врх Васојевићки Ком (2461 м) добио име по крају Васојевићи, јер се налази изнад њега. Кучком Кому треба додати и други највиши врх Комова - Средњи Ком (2483 м), који је само 4 метра нижи од Кучког Кома, са којим је повезан гребеном.



 


Међу остале врхове спадају Баван (2252 м) који се својим стрмим и дугачким сипарима обрушава у долину Међукомља и који са својим стеновитим вертикалним торњевима личи налик импресивним врховима италијанских Доломита. Следе врхови Рогамски Врх, Сувоврх, као и питоми врх Штавна.
Комови су окружени висоравнима Штавна, Љубан, Рогам и Царине са просечном висином од око 1700 мнв, које се могу обићи кружном туром око врхова Комова у трајању од око 8 сати хода. Тура: Штавна-Љубан-Рогам- Царине-Штавна: 8 сати
Од поменута три главна врха Комова, најлакши и уједно најкраћи успон води на врх Васојевићког Кома. Мало дужи и захтевнији је успон на Љеворијечки Ком са
Штавне преко Љубана, док је најдужи и најзахтевнији успон на врх Кучког Кома од Еко катуна Штавна на истоименој висоравни.





Кроз масив Комова, Васојевићки Ком на источној и Љеворијечки, Средњи и Кучки Ком на западној страни, води долина Међукомље, формирана утицајем ледника у давној прошлости.
Оптимално место за смештај испод врхова Комова је Еко катун Штавна на истоименој висоравни, до којег се долази путем из Андријевице ка превоју Трешњевик, или пак путем Подгорица-Биоче-Трешњевик-Штавна. Са јужне стране могућ је и долазак до висоравни Царине, одакле се може извршити успон на Кучки Ком. Комплекс Еко катун Штавна чини 10 кућица за изнајмљивање. Свака од кућица има два нивоа, у приземљу тоалет и купатило, трпезарију и један лежај, а на поткровљу још четири лежаја и терасу. Обезбеђени су постељина, посуђе, шампон, сапун и пешкири. У склопу ресторана Еко катуна могуће је наручити кувана јела која се сваки дан припремају за госте.



( преузето са странице  http://www.visokogorcicg.com/komovi/ )


 








Повратак на ПОЧЕТАК                                                                                                             Повратак на " О ВАСОЈЕВИЋИМА "

Нема коментара:

Постави коментар