Проф. др Ивановић Марко




Рођен је 1949. године у Врањаштици, општина Колашин, гдје је завршио основну школу, а Гимназију у Беранама. Природно математички факултет, Факултет за физичку хемију завршио је у Београду 1972. године. Посдипломске студије уписао је 1979. године и одбранио магистарски рад 1981. године. Докторску дисертацију одбранио је 1991. године на Факултету за физичку хемију код академика Миљенка Шушића. Радио је у Гимназији у Беранама, гдје је предавао предмете: Хемију и Физику. Од 1984. године радио је на Институту за истраживање и развој алуминијума у Подгорици, све до 1996. године када је прешао на Металуршко - Технолошки факултет, гдје и сада ради у звању редовног професора физичке Хемије, Универзитета Црне Горе у Подгорици. У периоду 2001 - 2003. године радио је у Савезној влади у Секретаријату за развој и науку и обављао мјесто помоћника за науку. Био је ментор за израду осамнаест дипломских радова и ментор за израду четири магистарска рада.
До сада је објавио око седамдесет научних и стручних радова, више истраживачких пројеката, монографија и два заштићена патента. Реализовао је три специјалистичке студије у Москви, Петесбургу и Стоуку (Енглеска) и краће специјалистичке студије у Винчи, Зеници и Љубљани. Бави се праховима, керамиком, проблемима из области екологије. Говори руски, а служи се и енглеским језиком.
Ожењен је супругом Драгијаном (професор француског језика у Гимназији у Подгорици) и отац је троје дјеце ( ћерка и два сина). Члан је невладине организације „Васо“ Лијева Ријека, чије су активности лоциране на просторима Васојевића око изградње и реновирања школа, црква, путева, водовода, мостова, споменика и слично. Добитник је награде ослобођења Андријевице.








Повратак на ПОЧЕТАК                                                                         Повратак на " ДОКТОРИ НАУКА ИЗ ВАСОЈЕВИЋИМА "                                                                      Повратак на "О ВАСОЈЕВИЋИМА"

Нема коментара:

Постави коментар