Васојевићи - Највеће Српско племе





ВАСОЈЕВИЋИ су највеће српско племе, које је настањено у источном делу Црне Горе, у Лијевој Ријеци и с обије стране Лима све до реке Љешнице а некада се тај предио звао Стара Србија.
По другом предању Васојевићи воде поријекло од Васа, сина херцеговачког краља, који се такође преко Црне Горе доселио из Херцеговине и настанио на Ножици у Лијевој Ријеци.
 По легенди, Васо је имао још четири брата: Пипа, Озра, Краса и Ота. Од њих су настала племена Пипери и Озринићи у Црној Гори и Краснићи и Хоти у Албанији.
Павел Аполонович Ровински, који је више од четврт вијека боравио у Црној Гори, проучавао прошлост, живот и обичаје и написао капитална дјела о Црној Гори, истиче да Васови потомци "нијесу знали да објасне, одакле и када је Васо дошао у Црну Гору". Нијесу могли јер Васо није "дошљак" или српски пребјег у Црној Гори, већ је поникао, опстао и челник племена Васојевића постао у Лијевој Ријеци.
Првобитна, почетна, племенска територија и племенско језгро Васојевића формирани су у Лијевој Ријеци у периоду од друге половине XВ, до средине XVI вијека, уједињавањем братстава црногорског поднебља а Васо је био један од првих или можда први васојевићки челник. А сам Васо је, наводно, имао четири сина - Раја, Новака, Мија и Ðура.
Најмлађи Ðуро се одселио у Црмницу и од њега је настало велико братство Ðуровићи а од остала три Васова сина развиле су се три велике братственичке групе у Васојевићима - Рајевићи, Новаковићи и Мијомановићи.
Данас, додуше у Васојевићима нема ниједног таквог презимена јер су се братства даље дијелила и цијепала на мање подгрупе али сви тачно знају ко од кога води поријекло и сваки иоле старији човјек може набројити све пасове својих предака до самог родоначелника племена.  
Тај број се већ попео на двадесет пасова и ако се узме просјек од око тридесет година од паса до паса, који се у науци сматра објективним, потврђује се предање да су Васојевићи на овим просторима најмање шест вјекова.







Повратак на ПОЧЕТАК                                                                                                             Повратак на " О ВАСОЈЕВИЋИМА "

Нема коментара:

Постави коментар