Манастир Св. Тројице у Брезојевици







Манастир  Св. Тројице у Брезојевицама потиче из 13. вијека. Према предању и неким записима, обновљен је  1567. године и данас је као и у прошлости центар окупљања житеља не само овог дијела сјеверне Црне Горе, него и шире.. Манастир је зидан у византијском стилу, без кубета, те припада стилу једнобродних сакралних објеката са припратом и полукружном апсидом. Зидови и припрата храма били су украшени живописом који је радила иста група зоографа која је живописала манастир Морачу.
У ратним вихорима манастир је виша пута паљен и дизан из пепела, па су фреске уништене, изузев незнатних фрагмената. Као духовни центар светосавског православлља на овим просторима, због свог историјског и просвјетног значаја, манастир привлачи пажњу не само вјерника-ходочасника, него и туриста, а постао је и значајан центар саборовања.







Повратак на ПОЧЕТАК                                                                        Повратак на "ЦРКВЕ И МАНАСТИРИ"                                                                         Повратак на " О ВАСОЈЕВИЋИМА "

Нема коментара:

Постави коментар